Comicdom Cosplay 2017

Σάββατο
19:30 - 21:30
Ελληνοαμερικανική Ένωση
Θέατρο

Το Comicdom Cosplay αποτελεί ένα από τα πλέον αγαπημένα και δημοφιλή events του Comicdom Con Athens και τον εθνικό προκριματικό για το EuroCosplay. Οι κορυφαίοι cosplayers της Ελλάδας δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους στην κατασκευή των εντυπωσιακών και ευφάνταστων στολών τους, καθώς και στις δυναμικές επί σκηνής παρουσιάσεις τους. Η κριτική επιτροπή του διαγωνισμού, λαμβάνοντας υπ’ όψη την ακρίβεια της απεικόνισης, την κατασκευαστική επιτυχία και δυσκολία, και τη σκηνική παρουσία, αναδεικνύει τον νικητή, ο οποίος θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα cosplay, στο MCM Expo του Λονδίνου, τον Οκτώβριο!

Το EuroCosplay διοργανώνεται από το 2010, κάθε χρόνο στο Λονδίνο, και συγκεντρώνει τους καλύτερους cosplayers από όλη την Ευρώπη. Κάθε χώρα που συμμετέχει σε αυτό στέλνει τον καλύτερο εκπρόσωπό της, μετά από τη διεξαγωγή τοπικού προκριματικού διαγωνισμού, για να την εκπροσωπήσει και να διεκδικήσει τον τίτλο του κορυφαίου Ευρωπαίου cosplayer της χρονιάς!

Στόχος του EuroCosplay είναι να αναδείξει το χόμπι και την τέχνη του cosplay στην Ευρώπη και να εμπνεύσει τους σημερινούς και μελλοντικούς cosplayers να ενδυναμώσουν την κοινότητα του cosplay. Εκτός από την επίσημη ιστοσελίδα, μπορείτε να δείτε φωτογραφίες των περασμένων διαγωνισμών EuroCosplay και όλες τις ειδήσεις για τον φετινό, στη σελίδα του EuroCosplay στο Facebook.

Η κριτική επιτροπή του Comicdom Cosplay 2017 απαρτίζεται από τους:

 • Μανώλης Βαμβούνης – Σεναριογράφος comics (YOUNGBLOOD), Culture Blogger (Bleedingcool.com, Gkoultoura.gr, Lifo.gr)
 • Βενετία Δεδεμάδη – Σκηνογράφος/Ενδυματολόγος
 • Σέργιος Κοτσόβουλος – Σκηνοθέτης/Σκηνογράφος (Please Insert Coin & Within)
 • Αλέξανδρος Λόγγος – Ειδικά εφφέ, μακιγιάζ, θεατρικές κατασκευές
 • Λία Ρόκου – 1η νικήτρια ατομικού στο Comicdom Cosplay 2016

Για όσους ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν τον Διαγωνισμό, από φέτος οι προσκλήσεις για το Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης και για το live streaming στο Auditorium του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος, θα μοιράζονται δωρεάν, μια ανά άτομο, μέσω ηλεκτρονικών προεγγραφών στο Eventbrite. Τα registrations για τις προσκλήσεις θα αρχίσουν τη Δευτέρα 27 Μαρτίου στις 20:00 και μέχρι την Κυριακή 2 Απριλίου, ή  μέχρι εξαντλήσεως των διαθέσιμων θέσεων. Η παραλαβή των προσκλήσεων κατόπιν επιτυχούς προεγγραφής, θα γίνεται με επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου, από την Παρασκευή 7 Απριλίου, στις 12:00 μέχρι το Σάββατο 8 Απριλίου, στις 12:00, από την κεντρική γραμματεία του Comicdom Con Athens 2017 (Ελληνοαμερικανική Ένωση, Μασσαλίας 22, Κολωνάκι).

Αιτήσεις συμμετοχής

Ατομικό

Ατομικό

 1. Συμπληρώνεις την online φόρμα που θα βρεις εδώ.
 2. Στέλνεις με email στο cosplay@comicdom-con.gr τρεις εικόνες (jpg, μεγαλύτερες από 700×700 pixels η κάθε μία) του χαρακτήρα σου, στην εκδοχή που θα τον παρουσιάσεις (όχι δική σου φωτογραφία). Οι εικόνες θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο ευδιάκριτες και πληρέστερες απεικονίσεις της ενδυμασίας του χαρακτήρα που κάνεις cosplay. Τουλάχιστον μία θα πρέπει να είναι ολόσωμη. Δεν γίνονται δεκτά fan art, ή φωτογραφίες από φιγούρες.
 3. Συμπληρώνεις μια υπεύθυνη δήλωση (την κατεβάζεις από εδώ αν είσαι ενήλικος, ή από εδώ αν είσαι ανήλικος), την οποία παραδίδεις στη γραμματεία του Comicdom Con Athens 2017, την ημέρα του διαγωνισμού.

(Προαιρετικά)

 1. Στέλνεις με email στο cosplay@comicdom-con.gr, το ηχητικό σου κομμάτι (μουσική ή audio track) σε mp3 (μέχρι 60 δευτερόλεπτα), εφόσον επιθυμείς να παίξει κάτι τέτοιο όσο είσαι στην σκηνή.
 2. Στέλνεις στο cosplay@comicdom-con.gr, κατά προτίμηση με μια υπηρεσία όπως το WeTransfer, το progress file σου, σε μορφή PDF (δες ένα παράδειγμα εδώ), με φωτογραφίες από την διαδικασία κατασκευής της στολής σου και άλλες κατασκευαστικές λεπτομέρειες. Δεν είναι απαραίτητο να είναι ολοκληρωμένη η στολή όταν θα στείλεις το progress file. Φέρνεις το τελικό progress file, στο οποίο πρέπει να συμπεριλαμβάνονται και οι φωτογραφίες του χαρακτήρα που έστειλες με τη συμμετοχή σου, εκτυπωμένο σε booklet ή ντοσιέ (2 αντίτυπα) μαζί σου, την ημέρα του διαγωνισμού. Τα αντίτυπα δεν επιστρέφονται. Progress files που δεν έχουν αποσταλεί ηλεκτρονικά εντός προθεσμίας, δεν θα γίνονται δεκτά την ημέρα του διαγωνισμού.

Καμία συμμετοχή που δεν λάβει email επιβεβαίωσης δεν θα θεωρηθεί έγκυρη.

Με τη συμπλήρωση της αίτησης συμμετοχής, δηλώνεις ότι αποδέχεσαι καθολικά και αναντίρρητα τους κανόνες διεξαγωγής του Comicdom Cosplay 2017, καθώς και τη συμμόρφωσή σου με αυτούς.

Προθεσμία υποβολής αιτήσεων: 24 Μαρτίου 2017. Οι διαθέσιμες θέσεις είναι περιορισμένες.

Ομαδικό

Ομαδικό (μέχρι 6 άτομα)

 1. Συμπληρώνετε την online φόρμα που θα βρειτε εδώ.
 2. Στέλνετε με email στο cosplay@comicdom-con.gr, δυο εικόνες (jpg, μεγαλύτερες από 700×700 pixels η κάθε μία) καθενός από τους χαρακτήρες σας, στην εκδοχή που θα τους παρουσιάσετε, και τρεις ομαδικές (όχι δικές σας φωτογραφίες). Οι εικόνες θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο ευδιάκριτες και πληρέστερες απεικονίσεις της ενδυμασίας των χαρακτήρων που κάνετε cosplay. Τουλάχιστον μία θα πρέπει να είναι ολόσωμη. Δεν γίνονται δεκτά fan art, ή φωτογραφίες από φιγούρες.
 3. Στέλνετε με email στο cosplay@comicdom-con.gr, το ηχητικό σας κομμάτι (μουσική ή audio track) σε mp3 (μέχρι 3 λεπτά). Μπορούμε να σας διαθέσουμε ένα ασύρματο μικρόφωνο χειρός, εφ’ όσον το ζητήσετε στην φόρμα σας.
 4. Όλα τα μέλη της ομάδας συμπληρώνουν από μια υπεύθυνη δήλωση (την κατεβάζεις από εδώ αν είσαι ενήλικος, ή από εδώ αν είσαι ανήλικος), τις οποίες παραδίδουν στη γραμματεία του Comicdom Con Athens 2017, την ημέρα του διαγωνισμού.

Το διαγωνιστικό τμήμα στην κατηγορία του ομαδικού θα πραγματοποιηθεί, μόνο εφόσον συμπληρωθεί το κατώτατο όριο των τεσσάρων συμμετοχών. Αν δεν συμπληρωθεί ο αριθμός αυτός, οι ομάδες μπορούν είτε να παρουσιάσουν τη δουλειά τους κατά την διάρκεια του δι1αγωνισμού, χωρίς να διεκδικούν κάποια διάκριση, είτε τα μέλη τους να συμμετάσχουν χωριστά στην κατηγορία του ατομικού.

Καμία συμμετοχή που δεν λάβει email επιβεβαίωσης δεν θα θεωρηθεί έγκυρη.

Με τη συμπλήρωση της αίτησης συμμετοχής, δηλώνεις ότι αποδέχεσαι καθολικά και αναντίρρητα τους κανόνες διεξαγωγής του Comicdom Cosplay 2017, καθώς και τη συμμόρφωσή σου με αυτούς.

Προθεσμία υποβολής αιτήσεων: 24 Μαρτίου 2017. Οι διαθέσιμες θέσεις είναι περιορισμένες.

Κανόνες Διεξαγωγής

Γενικά

Οι cosplay χαρακτήρες πρέπει να είναι φανταστικά πρόσωπα/όντα που προέρχονται από comics, ταινίες, τηλεοπτικές σειρές, κινούμενα σχέδια, ή video games.

Δεκτές γίνονται μόνο χειροποίητες στολές, τις οποίες έχουν κατασκευάσει οι ίδιοι οι διαγωνιζόμενοι. Εξαιρούνται μικρά αξεσουάρ (κοκαλάκια, κοσμήματα κ.λπ.) εσώρουχα, καλσόν, ρούχα που φοριούνται κάτω από την στολή και έτοιμα ενδύματα που έχουν μεταποιηθεί σε μεγάλο βαθμό για τις ανάγκες της στολής.

Δεν επιτρέπονται γυμνές, ή ιδιαιτέρα άσεμνες εμφανίσεις.

Οι διαγωνιζόμενοι, με τις τελικές στολές τους, θα πρέπει να μπορούν να περάσουν από πόρτες, καθώς και να ανεβοκατέβουν μερικά σκαλιά.

Απαγορεύονται όλα τα πυροβόλα όπλα και τα (ακονισμένα ή μη) όπλα με λεπίδες, όπως σπαθιά, μαχαίρια, τσεκούρια, όπλα πολεμικών τεχνών. Όπλα paintball, ρέπλικες πυροβόλων και αεροβόλα, θα πρέπει να έχουν ερμητικά σφραγισμένη την κάνη με διακριτή κόκκινη τάπα. Απαγορεύονται χημικά, αντικείμενα που παράγουν φωτιά ή σπίθες, και κάθε είδους αιχμηρά ή άλλα αντικείμενα, που μπορεί να προκαλέσουν τον τραυματισμό του διαγωνιζόμενου ή των γύρω του. Τα props θα πρέπει να είναι το πολύ μέχρι 2,5 μέτρα μήκος, να είναι ελαφριά και να έχουν στρογγυλεμένες άκρες.

Οι διαγωνιζόμενοι μπορούν να συμμετάσχουν με cosplay με το οποίο έλαβαν μέρος σε άλλο διαγωνισμό, αρκεί η στολή να είναι χειροποίητη και κατασκευασμένη από τους ίδιους. Δεν μπορούν, όμως, να διαγωνιστούν με cosplay με το οποίο συμμετείχαν σε παλαιότερο Comicdom Cosplay.

Οι διαγωνιζόμενοι μπορούν να λάβουν μέρος είτε στην κατηγορία του ατομικού, είτε στην κατηγορία του ομαδικού, αλλά όχι και στις δυο κατηγορίες ταυτόχρονα.

Αλλαγές στις εγκεκριμένες συμμετοχές γίνονται με επανάληψη της διαδικασίας συμμετοχής (συμπλήρωση φόρμας, αποστολή email με φωτογραφίες και μουσική), μέχρι τις 24 Μαρτίου.

Την ημέρα του διαγωνισμού

Την ημέρα του Comicdom Cosplay 2017, οι διαγωνιζόμενοι προσέρχονται στη γραμματεία του Comicdom Con Athens 2017, στην Ελληνοαμερικανική Ένωση (Μασσαλίας 22, Κολωνάκι), κάνουν check-in (όλα τα μέλη της ομάδας, στο ομαδικό) και παραλαμβάνουν το καρτελάκι συμμετοχής. Για την ακριβή ώρα προσέλευσης, οι διαγωνιζόμενοι ενημερώνονται με προσωπικό email, λίγες μέρες πριν τον διαγωνισμό. Η διαδικασία προσέλευσης και check-in αρχίζει από το πρωί.

Ατομικό: Η κριτική επιτροπή εξετάζει τον κάθε συμμετέχοντα ξεχωριστά, βλέποντας ταυτόχρονα και τις εικόνες που έστειλε με την αίτηση συμμετοχής. Ο διαγωνιζόμενος έχει τρία λεπτά να μιλήσει για την κατασκευή της στολής του και να απαντήσει στις ερωτήσεις της κριτικής επιτροπής. Αν ο διαγωνιζόμενος δεν παρουσιαστεί εγκαίρως, με την τελική του στολή, στο συγκεκριμένο ραντεβού, μηδενίζεται στις βαθμολογίες “ποιότητα κατασκευής” και “πιστότητα στον χαρακτήρα”, αλλά θα μπορεί να εμφανιστεί κανονικά στη σκηνή.

Ομαδικό: Η κριτική επιτροπή εξετάζει όλη την ομάδα μαζί, βλέποντας ταυτόχρονα και τις εικόνες που στάλθηκαν με την δήλωση συμμετοχής. Η ομάδα έχει πέντε λεπτά να μιλήσει για την κατασκευή των στολών και να απαντήσει στις ερωτήσεις της κριτικής επιτροπής. Αν όλα τα μέλη της ομάδας δεν παρουσιαστούν εγκαίρως, με τις τελικές στολές τους, στο συγκεκριμένο ραντεβού, η ομάδα μηδενίζεται στις βαθμολογίες “ποιότητα κατασκευής” και “πιστότητα στον χαρακτήρα”, αλλά μπορεί να εμφανιστεί κανονικά στη σκηνή.

Στις 18:30, όλοι οι διαγωνιζόμενοι με πλήρεις τις στολές τους, προσέρχονται στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης. Αν κάποιος από τους διαγωνιζόμενους δεν έρθει εγκαίρως, η συμμετοχή του στον διαγωνισμό ακυρώνεται.

Η συνολική διάρκεια της σκηνικής παρουσίασης δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 60 δευτερόλεπτα για το ατομικό και τα 3 λεπτά για το ομαδικό. Δίνονται επιπλέον 30 δευτερόλεπτα για την προετοιμασία της σκηνής, στήσιμο σκηνικών κ.λπ., από τον βοηθό, πριν την έναρξη της παρουσίασης του διαγωνιζόμενου.

Βαθμολόγηση

Το ατομικό βαθμολογείται με τα ακόλουθα κριτήρια:
Α) Ποιότητα κατασκευής: 40%
Β) Πιστότητα στον χαρακτήρα: 40%
Γ) Σκηνική παρουσία: 20%

Δείτε τα ενδεικτικά σημεία με τα οποία γίνεται η βαθμολόγηση

Το ομαδικό βαθμολογείται με τα ακόλουθα κριτήρια:
Α) Ποιότητα κατασκευής: 30%
Β) Πιστότητα στους χαρακτήρες: 30%
Γ) Σκηνική παρουσία: 40%

Δείτε τα ενδεικτικά σημεία με τα οποία γίνεται η βαθμολόγηση

Συνοδοί / βοηθοί

Ο κάθε διαγωνιζόμενος στην κατηγορία του ατομικού και η κάθε ομάδα, δικαιούνται να συνοδεύονται από ένα άτομο ως βοηθό. Αυτός/ή μπορεί να μπει μαζί με τον διαγωνιζόμενο στα αποδυτήρια, για να τον βοηθήσει να ντυθεί και να προετοιμαστεί για τον διαγωνισμό. Επίσης ο/η βοηθός μπορεί να παραμείνει με τον διαγωνιζόμενο στο δωμάτιο αναμονής (Φουαγιέ), κατά τη διάρκεια διεξαγωγής του διαγωνισμού. Εναλλακτικά, εφόσον ο διαγωνιζόμενος του παραχωρήσει την πρόσκλησή του, μπορεί να μπει στο Θέατρο για να παρακολουθήσει τον διαγωνισμό.

Ο βοηθός μπορεί να ανεβάσει αντικείμενα/σκηνικά κ.λπ. στη σκηνή και να κάνει τις απαραίτητες σχετικές προετοιμασίες, πριν την έναρξη παρουσίασης του διαγωνιζόμενου. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να φοράει απλά, μαύρα ρούχα. Εάν η παρουσίαση του διαγωνιζόμενου είναι πιο περίπλοκη και χρειάζονται περισσότερα άτομα για την προετοιμασία της σκηνής, θα πρέπει να έχει ενημερώσει με email κατά την υποβολή της αίτησης, και θα τον βοηθήσουν οι εθελοντές του Comicdom Con Athens 2017.

Ο κάθε διαγωνιζόμενος στην κατηγορία του ατομικού και η κάθε ομάδα, δικαιούνται από μια πρόσκληση για την παρακολούθηση του διαγωνισμού για έναν φίλο/φίλη/συνοδό τους, την οποία θα παραλάβουν από τη γραμματεία του Comicdom Con Athens 2017, κατά το check-in.

Νικητές

1η Θέση Ατομικό

Ο πρώτος νικητής της κατηγορίας του ατομικού θα εκπροσωπήσει τη χώρα στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό EuroCosplay, που θα διεξαχθεί στις 28 Οκτωβρίου στο MCM Expo του Λονδίνου! Ο νικητής κερδίζει ένα αεροπορικό εισιτήριο, μετ’ επιστροφής, από τον τόπο διαμονής του, παραμονή σε ξενοδοχείο του Λονδίνου για δυο νύχτες, και δύο διήμερα εισιτήρια εισόδου στο October London MCM Expo. Επιπλέον, για τις ανάγκες μεταφοράς της στολής του, καλύπτονται τα έξοδα για μια επιπλέον αποσκευή στο αεροπλάνο, ή για ταχυδρομική αποστολή 2 δεμάτων, μέχρι 30 κιλών αθροιστικά.

Προκειμένου ο νικητής να μπορεί να διαγωνιστεί στο EuroCosplay, θα πρέπει να έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του μέχρι τον Οκτώβριο του 2017, να είναι Έλληνας πολίτης, ή μόνιμος κάτοικος Ελλάδας για τουλάχιστον 3 χρόνια, ή πολίτης γειτονικής ευρωπαϊκής χώρας, η οποία δεν έχει δικό της διαγωνισμό cosplay για την ανάδειξη συμμετέχοντα στο EuroCosplay, και να μη συμμετέχει με οποιονδήποτε τρόπο στη διοργάνωση του Comicdom Con Athens 2017. Εάν ο πρώτος νικητής του Comicdom Cosplay 2017 δεν πληρεί αυτές τις προϋποθέσεις, τότε την εκπροσώπηση αναλαμβάνει ο πρώτος που τις τηρεί, σύμφωνα με την τελική κατάταξη των βαθμολογιών. Σε περίπτωση που δεν πληρείτε μία ή περισσότερες από τις παραπάνω προϋποθέσεις για το EuroCosplay, ή δεν θα μπορείτε να ταξιδέψετε στο Λονδίνο για να διαγωνιστείτε, παρακαλούμε να ενημερώσετε σχετικά τους διοργανωτές στο email της συμμετοχής σας.

2η Θέση Ατομικό

• 1 NES Classic Edition (Mini-NES) (προσφορά του OtakuStore.gr)
• 1 μινιατούρα κλίμακας 1:10 του ίδιου διαγωνιζόμενου με την στολή που θα κερδίσει (προσφορά της It’s You)
• 1 Tales of Berseria PS4 (προσφορά της Bandai Namco Entertainment – Hellas)
• 1 φιγούρα Usopp (Dramatic Showcase) από το One Piece – (προσφορά του AnimeHouse.gr)
• 1 Crazy Doll makeup kit (προσφορά της Kryolan Hellas)
• Τόμοι 1-3 από το manga Blade of the Immortal (προσφορά της Anubis Comics)

3η Θέση Ατομικό

• 1 φιγούρα Luffy (GG Hawk Whip Figuarts Zero) από το One Piece (προσφορά του OtakuStore.gr)
• 1 μινιατούρα κλίμακας 1:10 του ίδιου διαγωνιζόμενου με την στολή που θα κερδίσει (προσφορά της It’s You)
• 1 Dragonball Xenoverse 2 Xb1 (προσφορά της Bandai Namco Entertainment – Hellas)
• 1 φιγούρα Oberyn Martell από το Game of Thrones (προσφορά του AnimeHouse.gr)
• Fairy Girl makeup kit (προσφορά της Kryolan Hellas)
• Τόμοι 1-3 από το manga Berserk (προσφορά της Anubis Comics)

Ομαδικό

• 1 chess Piece Collection R από το Persona
• 1 UNO Dragon Ball Super από το Dragonball
• 1 αφίσα Resident Evil 7 από το Resident Evil
• 1 αφίσα Saitama Punch από το One Punch Man
• 1 αφίσα The Phantom Pain από το Metal Gear Solid V
• 1 αφίσα Vocaloid Idols
• 1 κούπα Death Note από το Death Note
• 1 κούπα Hokage Rock από το Naruto
• 1 κούπα Neko Bus + Totoro από το Totoro
• 1 κούπα Resident Evil 7 από το Resident Evil
(προσφορά του OtakuStore.gr)
• 1 Tales of Berseria PS4
• 1 Dragonball Xenoverse 2 Xb1
(προσφορά της Bandai Namco Entertainment – Hellas)
• 1 pop art gal makeup kit
(προσφορά της Kryolan Hellas)
• 1 συλλογή Dragon Balls από το Dragon Ball
• 1 φιγούρα Melisandre (Funko POP!) από το Game of Thrones
• 1 wall Scroll Tatsumaki από το One-Punch Man
• 1 wall Scroll Natsu από το Fairy Tail
• 1 manga Tokyo Ghoul Τόμος 1
• 1 wall scroll Marauder´s Map από το Harry Potter
• 1 σημαία Survey Corps Black από Shingeki no Kyojin
• 1 τετράδιο Death Note από το Death Note
• 1 βραχιόλι Poke Ball από το Pokemon
• 1 mousepad Naruto vs Akatsuki Team από το Naruto
• 1 μπρελόκ Tracer από το Overwatch
(προσφορά του AnimeHouse.gr)
• Τόμοι 1-3 από το manga Blade of the Immortal
• Τόμοι 1-3 από το manga Bleach
• Τόμοι 1-3 από το manga Love Hina
(προσφορά της Anubis Comics)

Τα αυτονόητα

Οι διαγωνιζόμενοι και οι βοηθοί τους δεσμεύονται για την κόσμια συμπεριφορά τους, την ευγενή άμιλλα, την τήρηση των κανόνων και τη συμμόρφωσή τους με τις υποδείξεις της διοργάνωσης.

Η απόφαση της κριτικής επιτροπής είναι τελική και μη διαπραγματεύσιμη.

Οι διοργανωτές έχουν το δικαίωμα αποκλεισμού ενός συμμετέχοντα, εάν θεωρούν ότι δεν συμμορφώνεται με τους παραπάνω κανόνες.

Για οποιαδήποτε επιπλέον απορία, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο cosplay@comicdom-con.gr

Αν είστε δημοσιογράφοι/φωτογράφοι και ενδιαφέρεστε να καλύψετε τον διαγωνισμό, συμπληρώστε τη σχετική αίτηση

Gold Sponsors

Grand Sponsors

Affiliates

Media Sponsors

Participants