Comicdom Cosplay 2018

Σάββατο
19:30 - 21:30
Ελληνοαμερικανική Ένωση
Θέατρο

Το Comicdom Cosplay αποτελεί ένα από τα πλέον αγαπημένα και δημοφιλή events του Comicdom Con Athens και τον εθνικό προκριματικό για το EuroCosplay. Οι κορυφαίοι cosplayers της Ελλάδας δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους στην κατασκευή των εντυπωσιακών και ευφάνταστων στολών τους, καθώς και στις δυναμικές επί σκηνής παρουσιάσεις τους. Η κριτική επιτροπή του διαγωνισμού, λαμβάνοντας υπ’ όψη την ακρίβεια της απεικόνισης, την κατασκευαστική επιτυχία και δυσκολία, και τη σκηνική παρουσία, αναδεικνύει τον νικητή, ο οποίος θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα cosplay, στο MCM Expo του Λονδίνου, τον Οκτώβριο!

Το EuroCosplay διοργανώνεται από το 2010, κάθε χρόνο στο Λονδίνο, και συγκεντρώνει τους καλύτερους cosplayers από όλη την Ευρώπη. Κάθε χώρα που συμμετέχει σε αυτό στέλνει τον καλύτερο εκπρόσωπό της, μετά από τη διεξαγωγή τοπικού προκριματικού διαγωνισμού, για να την εκπροσωπήσει και να διεκδικήσει τον τίτλο του κορυφαίου Ευρωπαίου cosplayer της χρονιάς!

Στόχος του EuroCosplay είναι να αναδείξει το χόμπι και την τέχνη του cosplay στην Ευρώπη και να εμπνεύσει τους σημερινούς και μελλοντικούς cosplayers να ενδυναμώσουν την κοινότητα του cosplay. Εκτός από την επίσημη ιστοσελίδα, μπορείτε να δείτε φωτογραφίες των περασμένων διαγωνισμών EuroCosplay και όλες τις ειδήσεις για τον φετινό, στη σελίδα του EuroCosplay στο Facebook.

Η κριτική επιτροπή του Comicdom Cosplay 2018 αποτελείται από τους:

 • Μαρία Δεδεβέση – 1η νικήτρια ατομικού στο Comicdom Cosplay 2017 (RenePolumorfous)
 • Βενετία Δεδεμάδη – Σκηνογράφος & Ενδυματολόγος
 • Σέργιος Κοτσόβουλος – Σκηνοθέτης & Σκηνογράφος (Please Insert Coin & Within)
 • Αλέξανδρος Λόγγος – Ειδικά εφφέ, μακιγιάζ & θεατρικές κατασκευές
 • Χρίστος Παπαμιχαήλ – Θεατρολόγος & Ηθοποιός

Επίσημος φωτογράφος του Comicdom Cosplay 2018 είναι ο Σπυρίδων Κακούρης (SpirosK)

Την τελετή παρουσιάζει η Ευαγγελία Ζορμπά Αρμενιάκου

Οι προ-εγγραφές για τις προσκλήσεις έχουν ολοκληρωθεί. Όσοι έχουν ολοκλήρώσει επιτυχώς το registration, είτε για τον ζωντανό διαγωνισμό είτε για το live streaming, μπορούν να παραλάβουν τις προσκλήσεις τους, με επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου, από την Παρασκευή 20 Απριλίου, στις 12 το μεσημέρι μέχρι το Σάββατο 21 Απριλίου, στις 12 το μεσημέρι, από την κεντρική γραμματεία του Comicdom Con Athens 2018 (Ελληνοαμερικανική Ένωση, Μασσαλίας 22, Κολωνάκι).

Για όσους ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν τον Διαγωνισμό, αλλά δεν πρόλαβαν τα registrations, ενημερώνουμε ότι υπάρχουν ακόμη διαθέσιμες προσκλήσεις για το live streaming του διαγωνισμού στο Γαλλικό Ινστιτούτο, οι οποίες θα διατίθονται δωρεάν, μία ανά άτομο, από την γραμματεία του Comicdom Con Athens 2018, το Σάββατο 21/4 από τις 13:00.

Αιτήσεις Συμμετοχής

Ατομικό

Ατομικό

 1. Συμπληρώνεις την online φόρμα που θα βρεις εδώ.
 2. Στέλνεις με email στο cosplay@comicdom-con.gr τρεις εικόνες (jpg, μεγαλύτερες από 700×700 pixels η κάθε μία) του χαρακτήρα σου, στην εκδοχή που θα τον παρουσιάσεις (όχι δική σου φωτογραφία). Οι εικόνες θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο ευδιάκριτες και πληρέστερες απεικονίσεις της ενδυμασίας του χαρακτήρα που κάνεις cosplay. Τουλάχιστον μία θα πρέπει να είναι ολόσωμη. Δεν γίνονται δεκτά fan art.
 3. Συμπληρώνεις μια υπεύθυνη δήλωση (την κατεβάζεις από εδώ αν είσαι ενήλικος, ή από εδώ αν είσαι ανήλικος), την οποία παραδίδεις στη γραμματεία του Comicdom Con Athens 2018, την ημέρα του διαγωνισμού.

(Προαιρετικά)

 1. Στέλνεις με email στο cosplay@comicdom-con.gr, το ηχητικό σου κομμάτι (μουσική ή audio track) σε mp3 (μέχρι 60 δευτερόλεπτα), εφόσον επιθυμείς να παίξει κάτι τέτοιο όσο είσαι στην σκηνή.
 2. Στέλνεις στο cosplay@comicdom-con.gr, κατά προτίμηση με μια υπηρεσία όπως το WeTransfer, το progress file σου, σε μορφή PDF (δες ένα παράδειγμα εδώ), με φωτογραφίες από την διαδικασία κατασκευής της στολής σου και άλλες κατασκευαστικές λεπτομέρειες. Δεν είναι απαραίτητο να είναι ολοκληρωμένη η στολή όταν θα στείλεις το progress file. Φέρνεις το τελικό progress file, στο οποίο πρέπει να συμπεριλαμβάνονται και οι φωτογραφίες του χαρακτήρα που έστειλες με τη συμμετοχή σου, εκτυπωμένο σε booklet ή ντοσιέ (2 αντίτυπα) μαζί σου, την ημέρα του διαγωνισμού. Τα αντίτυπα δεν επιστρέφονται. Progress files που δεν έχουν αποσταλεί ηλεκτρονικά εντός προθεσμίας, δεν θα γίνονται δεκτά την ημέρα του διαγωνισμού.

Καμία συμμετοχή που δεν λάβει email επιβεβαίωσης δεν θα θεωρηθεί έγκυρη.

Με τη συμπλήρωση της αίτησης συμμετοχής, δηλώνεις ότι αποδέχεσαι καθολικά και αναντίρρητα τους κανόνες διεξαγωγής του Comicdom Cosplay 2018, καθώς και τη συμμόρφωσή σου με αυτούς.

Προθεσμία υποβολής αιτήσεων: 12 Απριλίου 2018. Οι διαθέσιμες θέσεις είναι περιορισμένες.

Ομαδικό

Ομαδικό (μέχρι 6 άτομα)

 1. Συμπληρώνετε την online φόρμα που θα βρειτε εδώ.
 2. Στέλνετε με email στο cosplay@comicdom-con.gr, δυο εικόνες (jpg, μεγαλύτερες από 700×700 pixels η κάθε μία) καθενός από τους χαρακτήρες σας, στην εκδοχή που θα τους παρουσιάσετε, και τρεις ομαδικές (όχι δικές σας φωτογραφίες). Οι εικόνες θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο ευδιάκριτες και πληρέστερες απεικονίσεις της ενδυμασίας των χαρακτήρων που κάνετε cosplay. Τουλάχιστον μία θα πρέπει να είναι ολόσωμη. Δεν γίνονται δεκτά fan art, ή φωτογραφίες από φιγούρες.
 3. Στέλνετε με email στο cosplay@comicdom-con.gr, το ηχητικό σας κομμάτι (μουσική ή audio track) σε mp3 (μέχρι 3 λεπτά). Μπορούμε να σας διαθέσουμε ένα ασύρματο μικρόφωνο χειρός, εφ’ όσον το ζητήσετε στην φόρμα σας.
 4. Όλα τα μέλη της ομάδας συμπληρώνουν από μια υπεύθυνη δήλωση (την κατεβάζεις από εδώ αν είσαι ενήλικος, ή από εδώ αν είσαι ανήλικος), τις οποίες παραδίδουν στη γραμματεία του Comicdom Con Athens 2018, την ημέρα του διαγωνισμού.

Το διαγωνιστικό τμήμα στην κατηγορία του ομαδικού θα πραγματοποιηθεί, μόνο εφόσον συμπληρωθεί το κατώτατο όριο των τεσσάρων συμμετοχών. Αν δεν συμπληρωθεί ο αριθμός αυτός, οι ομάδες μπορούν είτε να παρουσιάσουν τη δουλειά τους κατά την διάρκεια του δι1αγωνισμού, χωρίς να διεκδικούν κάποια διάκριση, είτε τα μέλη τους να συμμετάσχουν χωριστά στην κατηγορία του ατομικού.

Καμία συμμετοχή που δεν λάβει email επιβεβαίωσης δεν θα θεωρηθεί έγκυρη.

Με τη συμπλήρωση της αίτησης συμμετοχής, δηλώνεις ότι αποδέχεσαι καθολικά και αναντίρρητα τους κανόνες διεξαγωγής του Comicdom Cosplay 2018, καθώς και τη συμμόρφωσή σου με αυτούς.

Προθεσμία υποβολής αιτήσεων: 12 Απριλίου 2018. Οι διαθέσιμες θέσεις είναι περιορισμένες.

Κανόνες Διεξαγωγής

Γενικά

Οι cosplay χαρακτήρες πρέπει να είναι φανταστικά πρόσωπα/όντα που προέρχονται από comics, ταινίες, τηλεοπτικές σειρές, κινούμενα σχέδια, ή video games.

Δεκτές γίνονται μόνο χειροποίητες στολές, τις οποίες έχουν κατασκευάσει οι ίδιοι οι διαγωνιζόμενοι. Εξαιρούνται μικρά αξεσουάρ (κοκαλάκια, κοσμήματα κ.λπ.) εσώρουχα, καλσόν, ρούχα που φοριούνται κάτω από την στολή και έτοιμα ενδύματα που έχουν μεταποιηθεί σε μεγάλο βαθμό για τις ανάγκες της στολής.

Δεν επιτρέπονται γυμνές, ή ιδιαιτέρα άσεμνες εμφανίσεις.

Οι διαγωνιζόμενοι, με τις τελικές στολές τους, θα πρέπει να μπορούν να περάσουν από πόρτες, καθώς και να ανεβοκατέβουν μερικά σκαλιά.

Απαγορεύονται όλα τα πυροβόλα όπλα και τα (ακονισμένα ή μη) όπλα με λεπίδες, όπως σπαθιά, μαχαίρια, τσεκούρια, όπλα πολεμικών τεχνών. Όπλα paintball, ρέπλικες πυροβόλων και αεροβόλα, θα πρέπει να έχουν ερμητικά σφραγισμένη την κάνη με διακριτή κόκκινη τάπα. Απαγορεύονται χημικά, αντικείμενα που παράγουν φωτιά ή σπίθες, και κάθε είδους αιχμηρά ή άλλα αντικείμενα, που μπορεί να προκαλέσουν τον τραυματισμό του διαγωνιζόμενου ή των γύρω του. Τα props θα πρέπει να είναι το πολύ μέχρι 2,5 μέτρα μήκος, να είναι ελαφριά και να έχουν στρογγυλεμένες άκρες.

Οι διαγωνιζόμενοι μπορούν να συμμετάσχουν με cosplay με το οποίο έλαβαν μέρος σε άλλο διαγωνισμό, αρκεί η στολή να είναι χειροποίητη και κατασκευασμένη από τους ίδιους. Δεν μπορούν, όμως, να διαγωνιστούν με cosplay με το οποίο συμμετείχαν σε παλαιότερο Comicdom Cosplay.

Οι διαγωνιζόμενοι μπορούν να λάβουν μέρος είτε στην κατηγορία του ατομικού, είτε στην κατηγορία του ομαδικού, αλλά όχι και στις δυο κατηγορίες ταυτόχρονα.

Αλλαγές στις εγκεκριμένες συμμετοχές γίνονται με επανάληψη της διαδικασίας συμμετοχής (συμπλήρωση φόρμας, αποστολή email με φωτογραφίες και μουσική), μέχρι τις 12 Απριλίου.

Την ημέρα του διαγωνισμού

Την ημέρα του Comicdom Cosplay 2018, οι διαγωνιζόμενοι προσέρχονται στη γραμματεία του Comicdom Con Athens 2018, στην Ελληνοαμερικανική Ένωση (Μασσαλίας 22, Κολωνάκι), κάνουν check-in (όλα τα μέλη της ομάδας, στο ομαδικό) και παραλαμβάνουν το καρτελάκι συμμετοχής. Για την ακριβή ώρα προσέλευσης, οι διαγωνιζόμενοι ενημερώνονται με προσωπικό email, λίγες μέρες πριν τον διαγωνισμό. Η διαδικασία προσέλευσης και check-in αρχίζει από το πρωί.

Ατομικό: Η κριτική επιτροπή εξετάζει τον κάθε συμμετέχοντα ξεχωριστά, βλέποντας ταυτόχρονα και τις εικόνες που έστειλε με την αίτηση συμμετοχής. Ο διαγωνιζόμενος έχει τρία λεπτά να μιλήσει για την κατασκευή της στολής του και να απαντήσει στις ερωτήσεις της κριτικής επιτροπής. Αν ο διαγωνιζόμενος δεν παρουσιαστεί εγκαίρως, με την τελική του στολή, στο συγκεκριμένο ραντεβού, μηδενίζεται στις βαθμολογίες “ποιότητα κατασκευής” και “πιστότητα στον χαρακτήρα”, αλλά θα μπορεί να εμφανιστεί κανονικά στη σκηνή.

Ομαδικό: Η κριτική επιτροπή εξετάζει όλη την ομάδα μαζί, βλέποντας ταυτόχρονα και τις εικόνες που στάλθηκαν με την δήλωση συμμετοχής. Η ομάδα έχει πέντε λεπτά να μιλήσει για την κατασκευή των στολών και να απαντήσει στις ερωτήσεις της κριτικής επιτροπής. Αν όλα τα μέλη της ομάδας δεν παρουσιαστούν εγκαίρως, με τις τελικές στολές τους, στο συγκεκριμένο ραντεβού, η ομάδα μηδενίζεται στις βαθμολογίες “ποιότητα κατασκευής” και “πιστότητα στον χαρακτήρα”, αλλά μπορεί να εμφανιστεί κανονικά στη σκηνή.

Στις 18:30, όλοι οι διαγωνιζόμενοι με πλήρεις τις στολές τους, προσέρχονται στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης. Αν κάποιος από τους διαγωνιζόμενους δεν έρθει εγκαίρως, η συμμετοχή του στον διαγωνισμό ακυρώνεται.

Η συνολική διάρκεια της σκηνικής παρουσίασης δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 60 δευτερόλεπτα για το ατομικό και τα 3 λεπτά για το ομαδικό. Δίνονται επιπλέον 30 δευτερόλεπτα για την προετοιμασία της σκηνής, στήσιμο σκηνικών κ.λπ., από τον βοηθό, πριν την έναρξη της παρουσίασης του διαγωνιζόμενου.

Βαθμολόγηση

Το ατομικό βαθμολογείται με τα ακόλουθα κριτήρια:
Α) Ποιότητα κατασκευής: 40%
Β) Πιστότητα στον χαρακτήρα: 40%
Γ) Σκηνική παρουσία: 20%

Δείτε τα ενδεικτικά σημεία με τα οποία γίνεται η βαθμολόγηση

Το ομαδικό βαθμολογείται με τα ακόλουθα κριτήρια:
Α) Ποιότητα κατασκευής: 30%
Β) Πιστότητα στους χαρακτήρες: 30%
Γ) Σκηνική παρουσία: 40%

Δείτε τα ενδεικτικά σημεία με τα οποία γίνεται η βαθμολόγηση

Συνοδοί / Βοηθοί

Ο κάθε διαγωνιζόμενος στην κατηγορία του ατομικού και η κάθε ομάδα, δικαιούνται να συνοδεύονται από ένα άτομο ως βοηθό. Αυτός/ή μπορεί να μπει μαζί με τον διαγωνιζόμενο στα αποδυτήρια, για να τον βοηθήσει να ντυθεί και να προετοιμαστεί για τον διαγωνισμό. Επίσης ο/η βοηθός μπορεί να παραμείνει με τον διαγωνιζόμενο στο δωμάτιο αναμονής (Φουαγιέ), κατά τη διάρκεια διεξαγωγής του διαγωνισμού. Εναλλακτικά, εφόσον ο διαγωνιζόμενος του παραχωρήσει την πρόσκλησή του, μπορεί να μπει στο Θέατρο για να παρακολουθήσει τον διαγωνισμό.

Ο βοηθός μπορεί να ανεβάσει αντικείμενα/σκηνικά κ.λπ. στη σκηνή και να κάνει τις απαραίτητες σχετικές προετοιμασίες, πριν την έναρξη παρουσίασης του διαγωνιζόμενου. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να φοράει απλά, μαύρα ρούχα. Εάν η παρουσίαση του διαγωνιζόμενου είναι πιο περίπλοκη και χρειάζονται περισσότερα άτομα για την προετοιμασία της σκηνής, θα πρέπει να έχει ενημερώσει με email κατά την υποβολή της αίτησης, και θα τον βοηθήσουν οι εθελοντές του Comicdom Con Athens 2018.

Ο κάθε διαγωνιζόμενος στην κατηγορία του ατομικού και η κάθε ομάδα, δικαιούνται από μια πρόσκληση για την παρακολούθηση του διαγωνισμού για έναν φίλο/φίλη/συνοδό τους, την οποία θα παραλάβουν από τη γραμματεία του Comicdom Con Athens 2018, κατά το check-in.

Νικητές

1η θέση – Ατομικό

Ο πρώτος νικητής της κατηγορίας του ατομικού θα εκπροσωπήσει τη χώρα στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό EuroCosplay, που θα διεξαχθεί στις 27 Οκτωβρίου στο MCM Expo του Λονδίνου! Ο νικητής κερδίζει ένα αεροπορικό εισιτήριο, μετ’ επιστροφής, από τον τόπο διαμονής του, παραμονή σε ξενοδοχείο του Λονδίνου για δυο νύχτες, και δύο διήμερα εισιτήρια εισόδου στο October London MCM Expo. Επιπλέον, για τις ανάγκες μεταφοράς της στολής του, καλύπτονται τα έξοδα για μια επιπλέον αποσκευή στο αεροπλάνο, ή για ταχυδρομική αποστολή 2 δεμάτων, μέχρι 20 κιλών αθροιστικά.

2η θέση – Ατομικό

1 Φιγούρα Sora (Guardian Form) από το Kingdom Hearts III (OtakuStore.gr)
1 μινιατούρα κλίμακας 1:10 του ίδιου διαγωνιζόμενου με την στολή που θα κερδίσει (προσφορά της It’s You)
1 Φιγούρα Nendoroid του Sasuke Uchiha από το Naruto (AnimeHouse.gr)
1 Set Φιγούρες Evolution των Treecko, Torchic και Mudkip από το Pokemon (AnimeHouse.gr)
1 Sugar Skull Make up Kit (Kryolan)
Τόμοι 1-3 του manga Bleach (Anubis)

3η θέση – Ατομικό

1 Φιγούρα του Minato Namikaze (Xtra Limited Ver.) από το Naruto Shippuden (OtakuStore.gr)
1 μινιατούρα κλίμακας 1:10 του ίδιου διαγωνιζόμενου με την στολή που θα κερδίσει (προσφορά της It’s You)
1 Φιγούρα Funko POP του Bran Stark από το Game of Thrones (AnimeHouse.gr)
1 Κούπα Rick and Morty Vindicators (AnimeHouse.gr)
1 Zombie Make up Kit (Kryolan)
Τόμοι 1-3 του manga Βασιλιάς Σαμάνος (Anubis)

1η θέση – Ομαδικό

1 Monopoly Dragon Ball Z (OtakuStore.gr)
1 figures longbox One piece Impel Down (AnimeHouse.gr)
1 Flaming Skull Make up kit (Kryolan)
Τόμοι 1-3 του manga Rurouni Kenshin (Anubis)
Τόμοι 1-3 του manga Blade of the Immortal (Anubis)
Τόμοι 1-3 του manga Berserk (Anubis)

Επίσης, για όσους παρακολουθήσουν τον διαγωνισμό μέσω livestream στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδας, θα κληρωθούν τα παρακάτω δώρα, προσφορά του OtakuStore.gr:

1 Φιγούρα Funko POP! Του Goku (Black) από το Dragon Ball
1 Φιγούρα Funko POP! του Sonic από το Sonic the Hedgehog
1 Σετ action figures με τον Mickey, τον Axel και ένα Shadow (Heartless) από το Kingdom Hearts
1 Κούπα Attack on Titan
1 Λούτρινο Eevee
1 Κούπα Naruto
1 Κούπα Pikachu Evolution
1 Αφίσα Swimpool Girls από το Sword Art Online
1 Αφίσα Asuna Undine & Leafa από το Sword Art Online
1 Μπρελόκ Toriko
1 Αφίσα Gaara Kazekage από το Naruto
1 Μπρελόκ Sasuke από το Naruto

Δείτε όλα τα δώρα της κλήρωσης εδώ!

Τα αυτονόητα

Οι διαγωνιζόμενοι και οι βοηθοί τους δεσμεύονται για την κόσμια συμπεριφορά τους, την ευγενή άμιλλα, την τήρηση των κανόνων και τη συμμόρφωσή τους με τις υποδείξεις της διοργάνωσης.

Η απόφαση της κριτικής επιτροπής είναι τελική και μη διαπραγματεύσιμη.

Οι διοργανωτές έχουν το δικαίωμα αποκλεισμού ενός συμμετέχοντα, εάν θεωρούν ότι δεν συμμορφώνεται με τους παραπάνω κανόνες.

Για οποιαδήποτε επιπλέον απορία, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο cosplay@comicdom-con.gr

Αν είστε δημοσιογράφοι/φωτογράφοι και ενδιαφέρεστε να καλύψετε τον διαγωνισμό, συμπληρώστε τη σχετική αίτηση

Με την Οικονομική Υποστήριξη

Grand Sponsors

Affiliates

Creative Partners

Media Sponsors

Participants