Ηθικός Κώδικας Των Υπερηρώων

Παρασκευή
18:00 - 19:30
Ελληνοαμερικανική Ένωση
Θέατρο

Μεγαλώσαμε και μεγαλώνουμε με τις ιστορίες των αγαπημένων μας υπερηρώων, με τους οποίους διασκεδάζουμε, ταυτιζόμαστε και πολλές φορές τους θεωρούμε πρότυπα. Όμως, αν σκεφτούμε λίγο βαθύτερα το συνολικό αξιακό σύστημα του κάθε υπερήρωα, γρήγορα θα συμπεράνουμε ότι οι απόψεις τους, οι αντιλήψεις τους και οι δράσεις τους, είναι επιδεκτικές πολλών ερμηνειών, μάλιστα πολλές φορές όχι θετικών.

Δεν είναι, φυσικά, τυχαίο ότι έρχονται συχνά σε σύγκρουση και μεταξύ τους, λόγω των διαφορετικών τους αντιλήψεων (π.χ. CIVIL WAR), ή φτάνουν σε σύγκρουση ακόμα και με τον ίδιο τους τον εαυτό, όταν πρέπει να πάρουν μια κρίσιμη απόφαση.

Στη συζήτησή μας, θα εξετάσουμε τόσο τους κλασικούς υπερήρωες, όσο και εναλλακτικές υπερηρωικές μορφές. Κυρίως στο δεύτερο σκέλος θα μας βοηθήσουν ο Τάσος Θεοφίλου, με την κριτική εξέταση του Batman μέσα από το comic ΑΝΤΙΟ ΜΠΑΤΜΑΝ, αλλά και άλλων ηρώων της ποπ κουλτούρας, και ο Πέτρος Χριστούλιας, με τον Καπετάν Νυχτερίδα του, έναν χαρακτήρα που δρα στη μετεμφυλιακή Ελλάδα, και η μεταφορά κλασσικών υπερηρωικών στερεοτύπων σε ένα τόσο απροσδόκητο σύμπαν αναδεικνύει ηθικά ζητήματα, καθώς και ζητήματα πολιτισμικών διαφορών.

Συμμετέχουν: Τάσος Θεοφίλου (συγγραφέας), Πέτρος Χριστούλιας (δημιουργός comics), Νίκος Γιακουμέλος (αρθρογράφος Smassing Culture)

Συντονισμός: Αριστείδης Κώτσης

Grand Sponsors

Affiliates

Creative Partners

Media Sponsors

Participants