Comicdom Con Athens 2016

Μπαίνοντας θριαμβευτικά στη δεύτερη δεκαετία του, το Comicdom Con Athens ανανέωσε το ραντεβού του στην Ελληνοαμερικανική Ένωση και επεκτάθηκε σε δύο νέους χώρους: Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων. Έτσι, μια ολόκληρη γειτονιά του κέντρου της Αθήνας, μεταμορφώθηκε με δράσεις, εκδηλώσεις, αλλά και συναρπαστικά street events.

Συνεχίζοντας την παράδοση διεθνών προσκεκλημένων από όλες τις σχολές της Ένατης Τέχνης (γεωγραφικές και καλλιτεχνικές), το φεστιβάλ φιλοξένησε ένα εντυπωσιακό σε αριθμό και ταλέντο guest list, αποτελούμενο από τον Βρετανό Charlie Adlard, επί 12 χρόνια σχεδιαστή του comic THE WALKING DEAD, τον Ted Benoit, διάσημο Γάλλο δημιουργό και έναν από τους καλλιτέχνες που αναβίωσαν τη θρυλική σειρά του Edgar P. Jacobs BLAKE & MORTIMER, τον Βρετανό συγγραφέα comics Al Ewing (ULTIMATES, NEW AVENGERS και CONTEST OF CHAMPIONS), τον βραβευμένο με Eisner Award Κροάτη σχεδιαστή comics και εικονογράφο, Goran Sudzuka, με συνεργασίες που εκτείνονται από τη γαλλική Delcourt, μέχρι την αμερικανική DC Comics, τον P.J. Holden, καθιερωμένο στον χώρο με τη δουλειά του στο 2000AD, την Christina Plaka, την πρώτη γυναίκα καλλιτέχνη manga της Γερμανίας και κάτοχο του πρώτου παγκοσμίως master στις “Σπουδές Manga”, τον πολυπράγμονα Ισραηλινό καλλιτέχνη Mysh, τη Νοτιοκορεάτισα mangaka Sookyung Yoo, τον διεθνούς φήμης δημοσιογράφο comics Chris Thompson, καθώς και τους τρεις ιδρυτές της πρώτης Κυπριακής comics ανθολογίας CURRENT COMIC BOOK ANTHOLOGY, Τάσο Αναστασιάδη, Νέαρχο Κωνσταντίνου και Άννα Φωτιάδου.

Τιμώμενος Έλληνας καλλιτέχνης ο Tomek, επιμελήθηκε και το επίσημο εικαστικό του Comicdom Con Athens 2016.

Για την κεντρική έκθεση του φεστιβάλ, συνεργαστήκαμε με το Kyoto Seika University International Manga Research Center και το Kyoto International Manga Museum, παρουσιάζοντας για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό μια έκθεση manga με έργα της Hideko Mizuno, εκ των πρώτων γυναικών mangaka, και του διεθνώς αναγνωρισμένου Hiroshi Hirata.

Πέραν της καθιερωμένης διεθνούς έκθεσης comics, εντάξαμε στο πρόγραμμα του φεστιβάλ την ιστορική έκθεση comics και εικονογράφησης Εν Αιθρία, με περισσότερους από 50 καταξιωμένους, αλλά και νέους Έλληνες δημιουργούς, να δίνουν το στίγμα μιας ακμαίας και δημιουργικής καλλιτεχνικής σκηνής, καθώς και την έκθεση Ανοιχτά Σύνορα: Τα Ευρωπαϊκά Comics Σήμερα με έργα καλλιτεχνών και από τις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πλούσιο και σε επίπεδο προβολών, φιλοξενήσαμε σε avant-premiere, την αποκλειστική προβολή του πρώτου επεισοδίου της τηλεοπτικής σειράς Outcast, το ειδικό αφιέρωμα με τίτλο DC Films Presents: Dawn of the Justice League League, την ταινία Ο Σνούπι και ο Τσάρλι Μπράουν – Πίνατς Η ΤΑΙΝΙΑ, animation (τόσο από την πλούσια ταινιοθήκη του Γαλλικού Ινστιτούτου, όσο και σε συνεργασία με το διεθνές φεστιβάλ κινουμένων σχεδίων Animasyros), τη μικρού μήκους, cult anime περιπέτεια δράσης με πολλή rock μουσική, The Rockin’ Dead – Enter Popacalypse, και το COMICDOM: The Documentary, με θέμα το ίδιο το φεστιβάλ και την ελληνική σκηνή comics.

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ ολοκλήρωσαν street events, panels με θέματα από την ιστορία της 9ης Τέχνης στην Ελλάδα, μέχρι τις σύγχρονες τάσεις στα υπερηρωικά comics, workshops για τις τεχνικές του σεναρίου και της εικονογράφησης από τους διεθνείς προσκεκλημένους μας και τους διεθνούς φήμης Έλληνες δημιουργούς Μιχάλη Διαλυνά και Ηλία Κυριαζή, καθώς και ένα masterclass του βετεράνου Τάσου Αποστολίδη, και φυσικά τον Διαγωνισμό Comicdom Cosplay, τα Ελληνικά Βραβεία Comics, και ένα sketch event με θέμα το pop culture φαινόμενο The Walking Dead.

  • Ημερομηνία: 15, 16 & 17 Απριλίου
  • Διεθνείς Προσκεκλημένοι: Charlie Adlard, Ted Benoit, Al Ewing, Goran Sudzuka, P.J. Holden, Christina Plaka, Mysh, Sookyung Yoo, Chris Thompson, Τάσος Αναστασιάδης, Νέαρχος Κωνσταντίνου και Άννα Φωτιάδου
  • Ο Tomek φιλοτέχνησε το επίσημο εικαστικό της διοργάνωσης.

Sponsors

Supporters

Partners

Creative Partners

Media Sponsors

Participants