Comicdom Con Athens 2017

Το μεγαλύτερο ελληνικό φεστιβάλ αποκλειστικά αφιερωμένο στα comics, άνοιξε τις πύλες του για 12η συνεχή χρονιά, πάντα με ελεύθερη είσοδο, στις 7, 8 & 9 Απριλίου, στην Ελληνοαμερικανική Ένωση, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και τους πλησίον δρόμους. Πλήθος εκδηλώσεων μετέτρεψαν μια ολόκληρη γειτονιά της Νεάπολης σε πραγματική γιορτή των comics.

Διεθνείς προσκεκλημένοι του Comicdom Con Athens 2017, ο Benoît Sokal, καταξιωμένος Βέλγος δημιουργός comics και δημιουργός του δημοφιλούς videogame SYBERIA, ο Richard McGuire, πολυβραβευμένος δημιουργός του επιδραστικού comic HERE και συνεργάτη του περιοδικού THE NEW YORKER, ο Bill Kartalopoulos, κριτικός comics, εκπαιδευτικός, επιμελητής εκθέσεων και αρχισυντάκτης της best-selling ανθολογίας THE BEST AMERICAN COMICS, η Kate Niemczyk, ανερχόμενη Πολωνή καλλιτέχνης, γνωστή για τη δουλειά της στη σειρά MOCKINGBIRD της Marvel, o Rob Davis, υποψήφιος για Eisner Award, Βρετανός δημιουργός της επιτυχημένης μεταφοράς του κλασικού αριστουργήματος ΔΟΝ ΚΙΧΩΤΗΣ, o Edward Ross, δημιουργός του graphic novel FILMISH: ΕΝΑ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ, ο Mariano Saura, πολυπράγμονας Ισπανός δημιουργός comics και εικονογράφος, και ο ανατρεπτικός Γερμανός καλλιτέχνης, Kai Pfeiffer.

Πέντε ήταν οι εκθέσεις της φετινής διοργάνωσης. Η διεθνής έκθεση ΤΗΕ BEST AMERICAN COMICS 2016 φιλοξένησε επιλογές από την πιο πρόσφατη έκδοση της ομώνυμης ανθολογίας με έργα σύγχρονων, καταξιωμένων αλλά και ανερχόμενων βορειοαμερικανών καλλιτεχνών, σε μια προσπάθεια να αντικατοπτρίσει την ποικιλομορφία και την αίσθηση ανακάλυψης που πάντα αποτελεί γνώρισμα κάθε νέας έκδοσης της σειράς. Στην έκθεση HISTORY REPEATING (?), Έλληνες δημιουργοί comics προσέγγισαν τον τίτλο ανάλογα με τις προσλαμβάνουσες και τις προσωπικές αναζητήσεις τους. Στην έκθεση THE ART OF THE VIDEO GAMES, 16 Έλληνες δημιουργοί comics μας έδωσαν αποκλειστικές εικονογραφήσεις, με μοναδική έμπνευση τα δικά τους αγαπημένα video games. Στην έκθεση THE GREEK CHARACTER CONCEPT, την πρώτη υπαίθρια έκθεση στην ιστορία του Φεστιβάλ, εκτέθηκαν αποκλειστικές εικονογραφήσεις διεθνών προσκεκλημένων μας από το παρελθόν, με θέμα την ελληνικότητα, όπως εκείνοι την προσέλαβαν. Τέλος, στην έκθεση Spotlight on: DaNi, η τιμώμενη καλλιτέχνης της διοργάνωσης του 2017 ανθολόγησε ορισμένες από τις καλύτερες δουλειές της σε μία μικρή, αλλά άκρως αντιπροσωπευτική έκθεση.

To πρόγραμμα προβολών περιελάμβανε ταινίες animation, όπως το σκοτεινό, βραβευμένο με Βραβείο Goya (Best Animated Film) ΨΥΧΟΝΑΥΤΕΣ, ΤΑ ΞΕΧΑΣΜΕΝΑ ΠΑΙΔΙΑ (βασισμένο στο graphic novel PSICONAUTAS), τη δραματική περιπέτεια ADAMA, το ευαίσθητο, υπερηρωϊκό, all-ages PHANTOM BOY, καθώς και ένα making of της πολυαναμενόμενης, νέας ταινίας του Luc Besson Ο ΒΑΛΕΡΙΑΝ ΚΑΙ Η ΠΟΛΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΧΙΛΙΟΥΣ ΠΛΑΝΗΤΕΣ, βασισμένης στο ομώνυμο, ιστορικό graphic novel.

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ περιελάμβανε επίσης panels, με θέματα από τα διαδικτυακά comics και την μεταφορά τους στο χαρτί, μέχρι την επιρροή του ιστορικού περιοδικού ΒΑΒΕΛ στην ελληνική σκηνή, workshops από τους διεθνείς προσκεκλημένους μας και επιλεγμένους Έλληνες δημιουργούς όπως η Δήμητρα Αδαμοπούλου, ο Μάνος Λαγουβάρδος, ο Γιώργος Μπότσος, και ο Θανάσης Πέτρου, sketch event με θέμα τον αδιαφιλονίκητο «βασιλιά» των αμερικανικών comics, Jack Kirby, street events όπως παιχνίδια θησαυρού και cosplay με πρωταγωνιστές τους Power Rangers, παιδικό πρόγραμμα, και όπως κάθε χρόνο, τον Διαγωνισμό Comicdom Cosplay και την Απονομή Ελληνικών Βραβείων Κόμικς.

  • Ημερομηνία: 7, 8 & 9 Απριλίου
  • Διεθνείς Προσκεκλημένοι: Benoît Sokal, Richard McGuire, Bill Kartalopoulos, Kate Niemczyk, Rob Davis, Edward Ross, Mariano Saura, Kai Pfeiffer
  • Η DaNi φιλοτέχνησε το επίσημο εικαστικό της διοργάνωσης.

Sponsors

Supporters

Partners

Creative Partners

Media Sponsors

Participants