Comicdom Con Athens 2018

H δέκατη τρίτη και θαυματουργή διοργάνωση για τη μεγαλύτερη Αθηναϊκή γιορτή των comics διεξήχθη 21, 22 και 23 Απριλίου, στους γνωστούς και καθιερωμένους πλέον χώρους, αυτούς της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης και του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος, μετατρέποντας ταυτόχρονα τους πέριξ δρόμους σε ένα υπαίθριο πολύχρωμο venue!  

Το διεθνές cast προσκεκλημένων του Comicdom Con Athens κόσμησαν σημαντικοί καλλιτέχνες και δημιουργοί απ’ όλα τα μέρη του κόσμου, όπως ο Βρετανός συγγραφέας Simon Spurrier, υποψήφιος για βραβείο Eisner και συνεχιστής του THE SANDMAN UNIVERSE. Το παρόν έδωσε και ο Νεοζηλανδός Roger Langridge, επίσης υποψήφιος για Eisner Award, ο οποίος τα τελευταία χρόνια δημιουργεί για τα αγαπημένα THE MUPPET SHOW και POPEYE. Ο Γάλλος Nicolas de Crecy, δημιουργός, μεταξύ άλλων, της υποψήφιας για Eisner σειράς SALVATORE, αλλά και οι Nicolas Wouters (Βέλγιο) και Δημήτρης Μαστώρος, οι γονείς του τίτλου ΕΞΑΡΧΕΙΑ: ΤΟ ΠΙΚΡΟ ΝΕΡΑΝΤΖΙ, μας τίμησαν με την παρουσία τους. Ιδιαίτερη μνεία για τις αξιοπρόσεκτες γυναικείες παρουσίες σε αυτό το con, όπως η πολυβραβευμένη Ισραηλινή Rutu Modan, δημιουργός των ΕXIT WOUNDS και PROPERTY, η Τουρκάλα freelance καλλιτέχνης Sumeyye Kesgin, που έχει εργαστεί τόσο στα τουρκικά comics όσο και σε εταιρίες όπως η ΤOP COW (RISE OF THE MAGI, SEPTEMBER MOURNING) και η IMAGE (ΕLSEWERE) καθώς και η Βρετανή διακεκριμένη εικονογάφος Emma Price (CRY HAVOC, SAVAGE TOWN, ANGELIC στην IMAGE και ΜΟΤΗΕLANDS στη VERTIGO). Από τον Λίβανο μας επισκέφθηκε η εικονογράφος Μichele Sandjofski, η οποία διδάσκει στην Ακαδημία Καλών Τεχνών του Λιβάνου και έχει συμμετάσχει σε πολλές εκθέσεις στην Ευρώπη και στο Φεστιβάλ της Angouleme. Τέλος, η Γερμανίδα καλλιτέχνης Αnna Haifisch, με εκδόσεις έργων σε Ευρώπη, Αμερική και Καναδά, συνιδρύτρια του Comics and Graphics Festival “The Millionaires Club” και δημιουργός του comic ΤΗΕ ΑRTIST για το Vice.com, μοιράστηκε μαζί μας τις καλλιτεχνικές της εμπειρίες.

Εκθέσεις της διοργάνωσης του 2018 ήταν το ακόλουθο δυνατό κουαρτέτο: Η διεθνής έκθεση ADVENTURES IN MOOMINVALLEY φιλοξένησε τα αξιαγάπητα λευκά trolls που δημιούργησε η φαντασία του Tove Jansson. Μέσα από την έκθεση αδημοσίευτων πρωτότυπων σχεδίων της ιστορίας “MOOMIN ΣΤΗΝ ΑΓΡΙΑ ΔΥΣΗ” γνωρίσαμε (ή θυμηθήκαμε) την ανθρωπιστική διάσταση και την αισιοδοξία του έργου. Στην έκθεση THE 4th WALL, 15 Έλληνες δημιουργοί comics έσπασαν τον τέταρτο τοίχο και τα σύνορα μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας. Στην έκθεση DRINK & DRAW EXPERIENCE, είδαμε έργα 15 Ελλήνων δημιουργών τα οποία υλοποιήθηκαν υπό συνθήκες μεθυστικές, κατά τη διάρκεια των event σκιτσογραφίας που διοργάνωσε το Comicdom, με κέφι, φαντασία και αλκοόλ. Τέλος, στην έκθεση SPOTLIGHT ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΙΟΥΤΣΙΟΥΚΗΣ, ο τιμώμενος καλλιτέχνης της δέκατης τρίτης διοργάνωσης ανθολόγησε ορισμένες από τις καλύτερες δουλειές του, σε μία μικρή, αλλά άκρως αντιπροσωπευτική έκθεση.

Τέσσερεις εξαιρετικές προβολές περιελάμβανε το πρόγραμμα του φεστιβάλ, δυο γαλλόφωνες ταινίες animation, το old school και υποψήφιο για Όσκαρ κινουμένων σχεδίων 2011 UNE VIE DE CHAT, και το ψυχεδελικό LA PLANETE SAUVAGE, που το 1974 κέρδισε το βραβείο Κριτικής Επιτροπής στο Φεστιβάλ Καννών, ένα ντοκιμαντέρ, το CHRIS CLAREMONT’S X-MEN (THE 2017 EXPENDED VERSION), που ερευνά το έργο του σημαντικότερου και πιο εμβληματικού συγγραφέα των μεταλλαγμένων της Marvel, καθώς και το νέο, μετά από δύο χρόνια, επεισόδιο της εκπομπής CINEλΘΕΤΕ των Διονύση Ατζαράκη και Θωμά Ζάμπρα.

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ περιελάμβανε επίσης panels με θέματα που αφορούν την ελληνική και τη διεθνή σκηνή των comics, όπως την πολιτική ορθότητα και τη δημοσιογραφία των comics, workshops από τους διεθνείς προσκεκλημένους μας και επιλεγμένους Έλληνες δημιουργούς, sketch events αφιερωμένα στα 80 χρόνια από τη γέννηση του Moebius και τo πρώτο τεύχος του Action Comics, παιδικό πρόγραμμα, το παρεΐστικο παιχνίδι γνώσεων, και όπως κάθε χρόνο, τον Διαγωνισμό Comicdom Cosplay και την Απονομή Ελληνικών Βραβείων Κόμικς.

Το Comicdom Con Athens 2018 διοργάνωσαν η Comicdom Press, η Ελληνοαμερικανική Ένωση και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος.

  • Ημερομηνία: 21, 22 & 23 Απριλίου
  • Διεθνείς Προσκεκλημένοι: Simon Spurrier, Roger Langridge, Nicolas de Crecy, Nicolas Wouters, Rutu Modan, Sumeyye Kesgin, Emma Price, Μichele Sandjofski, Αnna Haifisch
  • Ο Σταύρος Κιουτσιούκης φιλοτέχνησε το επίσημο εικαστικό της διοργάνωσης.

Sponsors

Supporters

Partners

Creative Partners

Media Sponsors

Participants