Comicdom Con Athens 2019

Για τρεις μέρες η καρδιά της ελληνικής comics κοινότητας χτυπούσε δυνατά στο κέντρο της πόλης, καλώντας μας για 14η χρονιά στην πιο μεγάλη γιορτή των comics της Αθήνας. Στις 19, 20 και 21 Απριλίου 2019 οι φίλοι των comics κατέκλεισαν και πάλι τα γνώριμα σημεία της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών και των γύρω δρόμων, μεγαλώνοντας την παρέα του Comicdom Con Athens.

Όπως κάθε χρονιά, διεθνείς προσκεκλημένοι ήρθαν από διάφορα μέρη του πλανήτη των comics. O Βρετανός Dan Watters (ΤHE SHADOW-Dynamite Comics, και ASSASSIN’S CREED και WOLFENSTEIN για την Titan Comics) υπεύθυνος για το relaunch του LUCIFER για το νεοσύστατο SANDMAN UNIVERSE της Vertigo, καθώς και το DEEP ROOTS για τη Vault Comics. Η Ισπανίδα Patricia Martin, υποψήφια για πλήθος Harvey Awards, εργάστηκε σε τίτλους όπως τα WONDER WOMAN, BLOODSHOT REBORN, NINJAK, WRATH OF ETERNAL WARRIOR και το SECRET WEAPONS. O συμπατριώτης της Raul Allen, υποψήφιος πολλαπλών βραβείων Harvey, ξεκίνησε στο πλευρό του David Aja και έχει συνεργαστεί με πλήθος συγγραφέων όπως ο Matt Fraction και ο Ed Brubaker στο THE IMMORTAL IRON FIST, ο Warren Ellis στο SECRET AVENGERS, ο Fraction στο HAWKEYE, ο El Torres στο DRUMS, και με άλλους πολλούς στα SΕCRET WEAPONS και WONDER WOMAN. Ως illustrator έχει συνεργαστεί με τον Quentin Tarantino, και τα PLAYBOY, ROLLING STONE, BILLBOARD, BLOOMBERG BUSINESSWEEK, WASHINGTON POST, WALL ST. JOURNAL, EL PAIS και ADIDAS. Ο Ιταλός Stefano Zianchi, συνεχιστής της παράδοσης των Ιταλών δημιουργών στους χαρακτήρες της Disney, απο το 2012 που εκδόθηκε η πρώτη ιστορία του “Paperino e il tassello numero uno” μέχρι σήμερα, έχει συμμετάσχει – μεταξύ άλλων – σε δεκάδες τεύχη του ιστορικού τίτλου TOPOLINO, καθώς και στη μίνι σειρά DONALD QUEST, που κυκλοφόρησε και στα ελληνικά, με τον τίτλο ΝΤΟΝΑΛΝΤ: ΤΑ ΧΡΟΝΙΚΑ ΤΩΝ ΤΕΡΑΤΩΝ.

Tρεις ήταν οι εκθέσεις της 14ης διοργάνωσης: Η διεθνής έκθεση ΑRCHIE: WELCOME IN RIVERDALE, αφιερωμένη στον Archie και στην παρέα του, όπου οι επισκέπτες μπόρεσαν να θαυμάσουν πρωτότυπες σελίδες και συλλεκτικά αντικείμενα από τις συλλογές του Cartoon Art Museum και την Co-CEO της Archie Publishing, Nancy Silberkleit. Στην έκθεση FUTUROPOLIS 23, Έλληνες δημιουργοί μας ξενάγησαν στη δική τους, κάποια άλλη, ή κάποια φανταστική πόλη σε μέλλοντα χρόνο, με ουτοπικό ή και δυστοπικό πρόσημο. Τέλος, στην έκθεση SPOTLIGHT Tasmar, ο τιμώμενος καλλιτέχνης της χρονιάς ανθολόγησε ορισμένες από τις καλύτερες δουλειές του, σε μία μικρή, αλλά άκρως αντιπροσωπευτική έκθεση.

Στο φεστιβάλ απολαύσαμε την πρώτη πανελλήνια προβολή της βραβευμένης στα British Independent Film Awards ταινία του διεθνώς καταξιωμένου εικονογράφου και σκηνοθέτη Dave McKean, LUNA, ενός συναρπαστικού κράματος ζωντανής δράσης και animation, με πρωταγωνιστή τον Ben Daniels. Είδαμε επίσης, τη γαλλόφωνη ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ, μια ταινία που αποδεικνύει ότι το 2D animation μπορεί ακόμα να συγκινήσει με τη μοναδικότητά του, την πρώτη προβολή σε ενιαία ταινία των ΑΠΑΛΕΥΤΩΝ του Γιώργου Μελισσαρόπουλου, και φυσικά τα 14 σπαρταριστά animation shorts από τη Χρυσή Εποχή του Χόλιγουντ, με πρωταγωνιστές το αιώνιο ερωτικό τρίγωνο Popeye, Olive, Bluto και τον αξιαγάπητο Shorty με τίτλο POPEYE THE SAILOR.

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ περιελάμβανε επίσης panels με θέματα από την ηθική των υπερηρώων, μέχρι το πολυσυζητημένο Top 100 overrated του Comicdom, workshops από τους διεθνείς προσκεκλημένους μας και επιλεγμένους Έλληνες δημιουργούς, sketch event αφιερωμένο στους δημιουργούς του Spider Man, παιδικό πρόγραμμα, το διασκεδαστικό και άκρως παρεΐστικο COMICDOM’S ULTIMATE GAME SHOW, και όπως κάθε χρόνο, τον Διαγωνισμό Comicdom Cosplay και την Απονομή Ελληνικών Βραβείων Κόμικς.

Το Comicdom Con Athens 2019 διοργάνωσαν η Comicdom Press, η Ελληνοαμερικανική Ένωση και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος.

  • Ημερομηνία: 19, 20 & 21 Απριλίου
  • Διεθνείς Προσκεκλημένοι: Dan Watters, Patricia Martin, Raul Allen, Stefano Zianchi, Nancy Silberkleit
  • Ο Tasmar φιλοτέχνησε το επίσημο εικαστικό της διοργάνωσης

Sponsors

Supporters

Partners

Creative Partners

Media Sponsors

Participants