Comicdom Con Athens 2021

Η 15η επετειακή διοργάνωση του φεστιβάλ μας επρόκειτο να πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο του 2020, όμως η παγκόσμια συγκυρία της πανδημίας έμελλε να καθυστερήσει την πραγματοποίησή του, μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2021, όταν και τα περιοριστικά μέτρα είχαν χαλαρώσει αρκετά, ώστε να καταστεί αυτή εφικτή.

Με έναν υβριδικό συνδυασμό εξωτερικών και εσωτερικών χώρων, αλλά και με μία σειρά φυσικών και ψηφιακών δράσεων, το Comicdom CON Athens πραγματοποιήθηκε στην Ελληνοαμερικανική Ένωση και την Πλατεία Κλαυθμώνος, όντας έτσι το πρώτο αθηναϊκό φεστιβάλ comics που πραγματοποιούνταν από την αρχή της πανδημίας, σπάζοντας κάθε ρεκόρ προσέλευσης με σχεδόν 20.000 επισκέπτες!

Στην Ελληνοαμερικανική Ένωση φιλοξενήθηκαν οι εκθέσεις του Comicdom CON Athens, ενώ παράλληλα, κατά την διάρκεια του φεστιβάλ, πραγματοποιήθηκαν panels, workshops, προβολές και events, όπως η Απονομή των Ελληνικών Βραβείων Κόμικς και ο Διαγωνισμός Comicdom Cosplay.  

Στην Πλατεία Κλαυθμώνος, καταστήματα comics, εκδοτικές, και περισσότεροι από 100 δημιουργοί comics, το σύνολο σχεδόν της ελληνικής σκηνής, βρέθηκαν ξανά όλοι μαζί στην ασφάλεια του υπαίθριου χώρου, με merchandise και, φυσικά, πολυαναμενόμενες νέες (αλλά και παλαιότερες) δημιουργίες και εκδόσεις, ενώ στο νεοσύστατο Ψηφιακό Μουσείο Comics, τον νέο online πολυχώρο για τα comics, φιλοξενήθηκαν από την 1η Σεπτεμβρίου, τρεις διαδικτυακές εκθέσεις.

Στην κεντρική διεθνή έκθεση ΣΚΕΨΟΥ ΜΠΛΕ, ΣΚΕΨΟΥ ΣΤΡΟΥΜΦ, τα πασίγνωστα μπλε πλασματάκια που μεγάλωσαν γενιές και αγαπήθηκαν μέσα από τα κινούμενα σχέδια, τα comics και τις ταινίες, αφήνοντας ανεξίτηλο αποτύπωμα στην pop κουλτούρα, συστήθηκαν ξανά, μέσα από σειρά πάνελ που αφηγούνταν την καταπληκτική διαδρομή τους στον χρόνο, σελίδες comics και συναρπαστικά memorabilia. Η έκθεση παρουσιάστηκε στην Γκαλερί Χατζηκυριάκος-Γκίκας της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης και πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την IMPS, εταιρεία διαχείρισης των δικαιωμάτων των Στρουμφ, και με την υποστήριξη της Πρεσβείας του Βελγίου στην Αθήνα.

Παράλληλα, προβλήθηκαν δύο από τα πλέον αγαπημένα επεισόδια της κλασικής περιόδου των Στρουμφ, και οι μικροί μας φίλοι συμμετείχαν σε ειδικό, παιδικό πρόγραμμα με πρωταγωνιστές τους αγαπημένους μπλε ήρωες, ενώ σε συνεργασία με το νέο φεστιβάλ εικονογράφησης Illustradays, δημιουργοί comics και εικονογράφοι έδωσαν τις δικές τους εκδοχές των Στρουμφ σε ένα live sketch event.

Με την Τσεχία να είναι για το 2021 η Τιμώμενη Χώρα του Φεστιβάλ, παρουσιάστηκαν δύο σημαντικές εκθέσεις: Η έκθεση 100 ΧΡΟΝΙΑ ΤΣΕΧΙΚΑ COMICS ξεδίπλωσε την πλούσια ιστορία και ποικιλία των τσεχικών comics και την εξέλιξή τους μέσα στον χρόνο, ενώ η παιδική έκθεση 12 ΚΟΣΜΟΙ σύστησε στους επισκέπτες της ισάριθμους εικονογράφους παιδικών βιβλίων. Στο πλαίσιο του αφιερώματος στην Τσεχία, το Φεστιβάλ υποδέχτηκε τη βραβευμένη δημιουργό comics και εικονογράφο Lucie Lomová, ενώ επίσης προβλήθηκε η πιο επιτυχημένη και πολυβραβευμένη τσέχικη ταινία κινούμενων σχεδίων των τελευταίων ετών, ΟΙ ΜΟΝΟΦΑΓΟΙ. Το αφιέρωμα πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Τσεχικό Κέντρο της Αθήνας.

Τιμώμενος Έλληνας καλλιτέχνης του φετινού φεστιβάλ ήταν ο Βασίλης Λώλος, ο βραβευμένος με Eisner και Harvey Award (τα ανώτατα βραβεία comics) δημιουργός comics. Μέσα από την ατομική του έκθεση παρουσιάστηκαν επιλεγμένα έργα και το κοινό είχε την ευκαιρία να γνωρίσει καλύτερα το πολυδιάστατο ταλέντο του.

Στις ψηφιακές εκθέσεις που φιλοξενούνται μέχρι σήμερα στο Ψηφιακό Μουσείο Comics, διεθνείς αστέρες της 9ης Τέχνης όπως ο Milo Manara, o David Lloyd και ο John Romita Jr., «συνάντησαν» καταξιωμένους Έλληνες καλλιτέχνες, όπως ο Ηλίας Κυριαζής, ο Μιχάλης Διαλυνάς και η DaNi, στην επετειακή έκθεση με τίτλο 15 ΧΡΟΝΙΑ COMICDOM CON ATHENS, με έργα που φιλοτεχνήθηκαν αποκλειστικά για το Φεστιβάλ, κατά τα 15 χρόνια της επιδραστικής παρουσίας του. Στην ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΛΩΛΟΥ παρουσιάστηκε μια εκτενέστερη εκδοχή της φυσικής έκθεσης του διεθνώς αναγνωρισμένου καλλιτέχνη, ενώ στην έκθεση COMICS VS. CORONA, ο καταξιωμένος Τσέχος καλλιτέχνης και καθηγητής εικονογράφησης Václav Šlajch, δημιούργησε 6 σελίδες comics με θέμα τον κορονοϊό, και τρεις καλλιτέχνες, ο Βέλγος Steven Dhondt, η Γιαπωνέζα Miki Yamamoto και ο Έλληνας Αποστόλης Ιωάννου, συνέχισαν την ιστορία, ο καθένας με το δικό του, μοναδικό τρόπο.

Το Comicdom CΟΝ Athens 2021 διοργάνωσαν η Comicdom Press και η Ελληνοαμερικανική Ένωση. Το Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Δήμου Αθηναίων.  

Η είσοδος στο φεστιβάλ ήταν – όπως πάντα – ελεύθερη, με την πληρότητα και τους υγειονομικούς κανόνες που όριζαν οι ισχύουσες οδηγίες.

  • Ημερομηνία: 10, 11 & 12 Σεπτεμβρίου
  • Διεθνείς Προσκεκλημένοι: Lucie Lomová
  • Ο Βασίλης Λώλος φιλοτέχνησε το επίσημο εικαστικό της φετινής διοργάνωσης

Sponsors

Supporters

Partners

Creative Partners

Media Sponsors

Participants