Γυναίκες Δημιουργοί Κινουμένων Σχεδίων Για Τον 21ο Αιώνα

Παρασκευή
19:30 - 21:00
Ελληνοαμερικανική Ένωση
Θέατρο

Η δημιουργικότητα στον κόσμο του animation είναι τεράστια και η παραγωγή που σχετίζεται με την καλλιτεχνική έκφραση διαθέτει μεγάλο αριθμό δημιουργών, οι οποίοι έχουν ανοίξει ένα ενδιαφέρον αναφορικό πλαίσιο της δικής τους έκφρασης.

Ως εκ τούτου, και σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Θερβάντες, την πρεσβεία της Ισπανίας, και το δίκτυο MYC (Mujeres y Cine – Γυναίκες και Σινεμά), παρουσιάζουμε ένα δείγμα ταινιών animation μικρού μήκους, για ενήλικες, που συγκεντρώνει μια ενδιαφέρουσα διαγενεακή ομάδα από τις καλύτερες Ισπανίδες δημιουργούς animation: Σπουδαίες καλλιτέχνιδες που όλες εκμεταλλεύονται τις τεράστιες δυνατότητες που προσφέρουν οι διαφορετικές τεχνικές animation, και μετατρέπουν την αστάθεια που συνήθως συνοδεύει αυτή τη μορφή κινηματογραφικής έκφρασης σε μια εγγύηση εκφραστικής ελευθερίας.

Ακολουθούν αναλυτικές πληροφορίες για τις ταινίες που θα προβληθούν.

Amore d’Inverno (Χειμωνιάτικη Αγάπη)

Ισπανία και Ιταλία (2015), 8 λεπτά
Καταλληλότητα: κατάλληλο για όλους
Γλώσσες: Ισπανικά και Γαλλικά
Σκηνοθεσία, animation, καλλιτεχνική διεύθυνση και παραγωγή: Isabel Herguera
Σενάριο: Isabel Herguera και Gianmarco Serra
Φωτογραφία: Arun Prakash
Μοντάζ, μουσική και ήχος: Gianmarco Serra

Από τα τέλη της δεκαετίας του ογδόντα, η σκηνοθέτις Isabel Herguera ανακαλύπτει νέους κόσμους μέσα από τη θαυμάσια ικανότητά της να αφηγείται και με ένα σχέδιο που είναι τόσο προσωπικό όσο και εκφραστικό. Με το LA GALLINA CIEGA (Η Τυφλή Κότα) (2005) κέρδισε την υποψηφιότητα για τα βραβεία Goya και η εθνική καθώς και διεθνής της αναγνώριση συνέχισε να αυξάνεται με τις ακόλουθες μικρού μήκους ταινίες της. Με το AMORE D’INVERNO αναφέρεται στον κόσμο των συναισθημάτων και της σύνδεσης με τη φύση και τη μνήμη, έναν κόσμο εύκολα αναγνωρίσιμο σε όλο της το έργο.

Σύνοψη: Ενώ ένα ζευγάρι κάνει βόλτες κατά μήκος του ποταμού, κάποιοι κυνηγοί παρατηρούν ένα ελαφάκι στο δάσος και κάποιοι φίλοι θυμούνται τη χορεύτρια του Clavesana, μια μεταφορά για τον ελεύθερο έρωτα, που χάνεται μέσα στο τοπίο.

Jane, Tarzan Ez Zen Horren Guay (Τζέιν, Ο Ταρζάν Δεν Ήταν Τόσο Φοβερός)

Ισπανία (2016), 3 λεπτά
Καταλληλότητα: κατάλληλο για όλους
Γλώσσα:
Καλλιτεχνική διεύθυνση, animation και σενάριο: Begoña Vicario
Παραγωγή, φωτογραφία και μοντάζ: Eduardo Elosegi
Μουσική: Oreka Tx

Το εκτενές και επιμορφωτικό έργο της Begoña Vicario έχει ήδη μια μακρά ιστορία και είναι πολλοί οι δημιουργοί animation που έχουν σφυρηλατηθεί μέσα στην τάξη της καθώς και στα συλλογικά της έργα.

Το JANE, TARZAN EZ ZEN HORREN GUAY είναι ένα από τα πρώτα της έργα: σε αυτό εξασκείται παίζοντας με μορφές και την οπτική έκφραση με μια πρόθεση που δεν έχει ούτε πολιτικά κίνητρα ούτε σαρδόνια.

Η μικρού μήκους ταινία είναι ένα έργο συλλογικής δημιουργίας σε σκηνοθεσία είκοσι νεαρών Βάσκων καλλιτεχνών, υπό τον συντονισμό της Begoña Vicario.

Σύνοψη: Πρόκειται για μια  επανερμηνεία της διάσημης σκηνής στην οποία ο Ταρζάν και η Τζέιν κολυμπούν μαζί, από την ταινία Ο ΤΑΡΖΑΝ ΚΑΙ Η ΣΥΝΤΡΟΦΟΣ ΤΟΥ (Cedric Gibbons, 1934) όπου το χρώμα, τα αφηρημένα σχήματα και οι ρυθμοί, μας μιλάνε για μια αλλαγή του προτύπου.

Lursaguak (Σκηνές ζωής)

Ισπανία (2019), 12 λεπτά
Καταλληλότητα: δεν συνιστάται για παιδιά κάτω των 16 ετών
Γλώσσα: –
Σκηνοθεσία, παραγωγή και σενάριο: Izibene Oñederra
Μοντάζ: Begoña Vicario
Μουσική: DJ Amsia

Το 2007, η Izibene Oñederra εισέβαλε στον κόσμο του μικρού μήκους animation με ένα ηχηρό και βάναυσο έργο, το HEZURBELTZAK (Ένας Ομαδικός Τάφος). Από τότε, η δουλειά της έχει εμβαθύνει σε θέματα που δεν είναι πολύ εύπεπτα για την κουλτούρα της ευημερίας και των καλών τρόπων. Με μια ηχηρή γραφή και εκφραστική ικανότητα, σήμερα είναι μια από τις πιο ισχυρές δημιουργούς στον καλλιτεχνικό χώρο του ισπανικού animation και αυτή η ταινία μικρού μήκους το αποδεικνύει.

Σύνοψη:  Όπως είπε η Hélène Cixous, “ζούμε σε μια εποχή που εκατομμύρια αρουραίοι ενός άγνωστου είδους υπονομεύουν την εννοιολογική βάση ενός αρχαίου πολιτισμού”.

Patchwork

Ισπανία (2018), 8 λεπτά
Καταλληλότητα: –
Γλώσσα: Ισπανικά
Σκηνοθεσία και παραγωγή: María Manero
Animation: Laura Ávila, Gala Fiz και María Manero
Μουσική: Nani García

Το ετερογενές ενδιαφέρον για τις διαφορετικές εκφραστικές δυνατότητες της γραφικής τέχνης είναι σταθερό στο έργο της María Manero, η οποία χρησιμοποιεί το animation ως έναν από τους βασικούς τρόπους ανάπτυξης της δουλειάς της. Με το PATCHWORK, το οποίο αναπτύσσει ως μέρος του εκπαιδευτικού της προγράμματος στο Master of Animation του Πολυτεχνείου της Βαλένθια, αφηγείται μια ιστορία για τη μητέρα της και το θάρρος της μπροστά στη μεταμόσχευση ήπατος, ενώ παράλληλα μας αποκαλύπτει την πρόθεσή της: να επιτύχει την αναγνώριση του συνεκτικού αυτού δεσμού που υπάρχει μεταξύ των ανθρώπων, αυτού του είδους που επιβιώνει χάρη στη χρήση και την αναδιαμόρφωση των γνώσεων και των πόρων του.

Σύνοψη: Το PATCHWORK είναι η ιστορία της Loly, η οποία χρειάζεται ένα νέο συκώτι επειδή το δικό της έπαψε να λειτουργεί.

Υο (Εγώ)

Ισπανία (2020), 13 λεπτά
Καταλληλότητα: κατάλληλο για όλους
Γλώσσα: Ισπανικά
Animation, σκηνοθεσία: Begoña Arostegui
Παραγωγή: Ferdydurke Films
Σενάριο: Begoña Arostegui και Fernando Franco
Μουσική: Mosergo
Ήχος: Nacho Arenas
Μοντάζ: Fernando Franco
Φωνή αφηγητή: Manolo Solo

Βασισμένη σε μια ιστορία του Arthur Schnitzler, αυτή η μικρού μήκους ταινία μας δείχνει πώς η Begoña Arostegui αντιμετωπίζει την αμηχανία που μας προκαλεί η συνειδητοποίηση του πώς αποκρυπτογραφούμε τον κόσμο μέσω της γλώσσας.

To νέο αυτό έργο animation αυτής της πολυδιάστατης καλλιτέχνιδος, που ήρθε μετά το THE RIGHT PLACE (2015), αποτυπώνει την αυστηρότητα ενός σχεδίου όπου οι οπτικές αναφορές εμπλουτίζονται πάντα με μια καθαρή γραμμή και ένα ήπιο χρώμα, αλλά εξαιρετικά αποτελεσματικά για τον αντίκτυπο που προκαλούν πάντα οι ιστορίες της.

Σύνοψη: Για τον πρωταγωνιστή μας, κάθε μέρα μοιάζει κάπως ίδια. Ή μάλλον, μοιάζουν πάρα πολύ: οι ίδιες ρουτίνες επαναλαμβάνονται ξανά και ξανά με βασανιστική μονοτονία. Ωστόσο, κάτι τόσο απλό όσο μια πινακίδα που λέει “Πάρκο” πρόκειται να αλλάξει τα πάντα.

¿Dónde Estabas Tú? (Που Ήσουν Εσύ; )

Ισπανία (2020), 20 λεπτά
Καταλληλότητα: δεν συνιστάται για παιδιά κάτω των 12 ετών
Γλώσσα: Ισπανικά
Animation: Júlia Cruz, Marta Gil, Vicente Puig και María Trénor
Σκηνοθεσία, καλλιτεχνική διεύθυνση και σενάριο: María Trénor
Παραγωγή: Francesc García Donet και Francesc Picó
Μοντάζ: Belén Cortiña και Joaquín Ojeda de Haro
Ήχος: José Sepúlveda
Μουσική: F. Pérez Escrivá

Το 2003, η δημιουργος animation María Trénor έγινε γνωστή διεθνώς με το ¿CON QUE LA LAVARE?, μια όμορφη ταινία μικρού μήκους με την οποία είχε ήδη δεσμευτεί να κάνει ορατές τις λιγότερο γνωστές πραγματικότητες. Χωρίς αμφιβολία, σηματοδότησε μια αφετηρία και μια δέσμευση έκτοτε που έχει χαρακτηρίσει ένα μεγάλο μέρος της καριέρας της. Με το ¿DONDE ESTABAS TU? η δημιουργός αναλαμβάνει να μελετήσει τις δυνατότητες δημιουργίας μιας διαφορετικής αναπαράστασης της έμφυλης βίας καθώς και της καταγγελίας της, η οποία τεκμηριώνεται με ταξίδια στη Μοζαμβίκη και στις Φιλιππίνες, όπου μπόρεσε να πραγματοποιήσει αυτές τις συνεντεύξεις που εκμαίευσαν τις τρεις ιστορίες της ταινίας μικρού μήκους της.

Σύνοψη: Αυτή η μικρού μήκους ταινία animation μας προτρέπει να αναλογιστούμε την οικουμενική πραγματικότητα που αποτελεί η βία κατά των γυναικών και οι διάφορες μορφές της: καθημερινή, έμμεση ή βάναυση βία. Όλες όμως τρομαχτικές. Όλες απαράδεκτες.

Urban Sphinx (Αστική Σφίγξ)

Ισπανία (2020), 5 λεπτά
Καταλληλότητα: Κατάλληλο για όλους
Γλώσσα: Ισπανικά
Animation, σκηνοθεσία και σενάριο: María Lorenzo
Παραγωγή: Enrique Millán Almenar
Φωτογραφία: Silvia Carpizo de Diego
Μοντάζ: Jordi Abellán
Ήχος: Pedro Aviñó
Μουσική: Gabriel de Paco

Η María Lorenzo έχει ήδη μια εκτεταμένη καριέρα ως δημιουργός, δασκάλα καθώς και διευθύντρια του περιοδικού CON A DE ANIMACION. Σε αυτή τη νέα μικρού μήκους ταινία κάνει ένα συνθετικό έργο βασισμένο στην αστική τέχνη της Βαλένθια, αποτίοντας φόρο τιμής στις εκφράσεις αυτής της τέχνης στην ιστορία του κινηματογράφου. Αυτές οι εικόνες εφήμερης τέχνης, που τραβήχτηκαν μεταξύ 2018 και 2019, δείχνουν τη δημιουργικότητα και την αστική αξία μιας τέχνης που η ταινία αναδιαμορφώνει χάρη στην τεχνική του animation.

Σύνοψη: Η ΑΣΤΙΚΗ ΣΦΙΓΞ είναι μια ταινία animation μικρού μήκους που τεκμηριώνει δημιουργικά την παρουσία της αστικής τέχνης στις διάφορες γειτονιές της Βαλένθια μεταξύ 2018 και 2019: εφήμερα έργα τέχνης που ζωντανεύουν, συνδέονται σε μια συνεχή κίνηση, όπως τα καρέ μιας κινηματογραφικής ταινίας.

Με βάση τις ισχύουσες διατάξεις, η είσοδος σε όλους τους χώρους της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης για τις εκδηλώσεις του Comicdom Con Athens 2022, επιτρέπεται μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης για τους ενήλικους, ή με δήλωση self test από γονέα ή κηδεμόνα για τους ανήλικους.

Grand Sponsors

Affiliates

Creative Partners

Media Sponsors

Participants