Η Ιστορική Έρευνα Και Τα Storyboards Πίσω Από Το Graphic Novel “21 – Η Μάχη Της Πλατείας”

Soloup
Δημιουργός comics
Κυριακή
16:00 - 16:50
Ελληνοαμερικανική Ένωση
Seminar Room 6ος

Μια ξενάγηση από τον Soloup στη συστηματική ιστορική έρευνα και τη διαχείριση των αρχειακών αναφορών που απαιτήθηκαν για τη δημιουργία του μεγαλύτερου μέχρι σήμερα Ελληνικού graphic novel. Καρπός αυτής της δουλειάς, ένα βιβλίο 750 σελίδων (Εκδόσεις Ίκαρος) αλλά κι ένα τρίτομο ebook 870 σελίδων, προσανατολισμένο στην εργαστηριακή, εκπαιδευτική χρήση, το οποίο θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στο κοινό.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τις επιμελήτριες του ΕΙΜ, Νατάσα Καστρίτη, Ρεγγίνα Κατσιμάρδου, Παναγιώτα Παναρίτη, και την καθηγήτρια του ΤΠΤΕ του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Εύη Σαμπανίκου.

Η υλοποίηση του graphic novel έγινε με την υποστήριξη του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ) και τη συμβολή του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας κι Επικοινωνίας (ΤΠΤΕ) του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Το έργο έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου (ΕΙΜ).

Το graphic novel “21- Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ” αποτελεί μια διαφορετική προσέγγιση της Επανάστασης του 1821, συνδυάζοντας την έντεχνη αφήγηση των comics με την επιστημονική, ιστορική τεκμηρίωση.

Ακολουθώντας τα κείμενα περισσότερων από 30 συγγραφέων, αλλά και τις εικαστικές δημιουργίες περισσότερων από 50 ζωγράφων και χαρακτών, το βιβλίο αποτελεί ένα παζλ υποκειμενικών προσεγγίσεων για τις μάχες, τις ιδέες και τα πρόσωπα του Αγώνα. Το παράρτημα του βιβλίου, με γλωσσάρι, χρονολόγο, βιογραφικά, ειδικά κείμενα και αναφορές σε πηγές, προσφέρεται για μια πολυεπίπεδη ανάγνωση.

Περισσότερες πληροφορίες: www.1821graphicnovel.gr

(Ο Soloup είναι δημιουργός κόμικς, γελοιογράφος και μεταδιδακτορικός ερευνητής ΤΠΤΕ του Πανεπιστημίου Αιγαίου)

Όπως και σε όλες τις εκδηλώσεις που θα λάβουν χώρα στην Ελληνοαμερικανική Ένωση, για την είσοδο στα workshops απαιτείται πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης (για τους ενήλικες), ή δήλωση self test (για τους ανήλικους).

Grand Sponsors

Affiliates

Creative Partners

Media Sponsors

Participants